5 квітня 2015 року, у неділю 6-ту (Вербну неділю), свято Входу Господнього у Єрусалим,  в нашому храмі було звершено Божественну літургію свт. Іоана Золотоустого, яку очолив митр.прот. Володимир Марущак.

Свято зібрало велику кількість людей в нашому храмі. Храм “Всіх Святих землі Української” не міг вмістити всіх молільників, які стояли і на вулиці.

Після  прочитання Євангелія настоятель храму виголосив проповідь. Під час своєї проповіді отець торкнувся багатьох історичних подій, що відбувалися за часи Христа, і які були пов’язані з останніми днями життя Спасителя. Також , говорив про те, що вся повнота православної Церкви вступає в особливий час, коли ми будемо згадувати останні дні життя Ісуса Христа, Його Голгофу і Воскресіння. Провівши тонкі паралелі митр. прот. Володимир зазначив:

” … ми всі разом, всією Україною, всією українською нацією прямуємо на свою Голгофу. Голгофа – це свого роду очищення, через страждання Господь очищає рід людський від первородного гріха і смерті, а через такі речі, які ми ми з вами зараз переживаємо – відкриває людське нутро, “хто є хто”.  Хто є той, який дійсно любить свій народ, свою державу; і той, якому байдуже, якому головне, щоб було тепло в хаті, живіт ситий і грошей побільше. Всі ми, браття і сестри, дамо  відповідь, коли прийде Господь, тобто під час Загального Воскресіння мертвих. Але, не забуваймо і про те, що є часний Суд Божий, коли ми перетинаємо поріг, який називається смерть, і стаємо одноосібно перед престолом Божим. Тоді ми дамо відповідь Богу, чому ми були такими, якими ми були, і чому ми чинили те, що ми чинили. І цього ніхто не уникне. Ніхто. Хочемо ми цього чи не хочемо. Віримо ми в Бога чи не віримо. Чи Його Євангелії і те, чого вчить Церква є для нас основоположними чи вони є просто для нас другорядними. Тобто, достатньо ходити в церкву на великі свята і досить.

Церква – це є  місце, де є особлива присутність Божа. І якщо хтось тішить себе ілюзією, що до церкви можна не ходити і одержати спасіння, – він дуже глибоко помиляється, по тій причині, що Господь в церкві залишив Таїнства, і якщо ними не користуватися, то й не можливо стяжати Благодать Святого Духа. І ставитись до цього можна як хочеш, бо кожен з нас наділений Свобідною Волею. І якщо розібрати своє життя, провести критичний аналіз, то ми побачимо, що на багато речей ми знаходимо час, а на справу власного спасіння в нас часу надзвичайно мало, або й взагалі не має. Але щоб ви розуміли, кожен прожитий рік, кожен прожитий день наближає нас до смерті і це особливо гостро відчувається в наш нелегкий, буремний час…”

Змусивши людей замислитись над своїм життям, отець Володимир в цей святковий час все ж закінчив свою проповідь піднесено та повчально:

“…Світле Христове Воскресіння наповнює людське серце неземною радістю, тоді людина відчуває духовне піднесення, яке зв’язане тільки з Богом. І цим піднесенням Бог ділиться з кожним із нас. Через це духовне піднесення Господь дає нам сили для боротьби із власними спокусами і власними гріхами. Він нас надихає на добрі справи, на добрі вчинки. Він вчить нас бути люблячими, милосердними, добрими людьми. І цьому, браття і сестри, ми повинні слідувати. Тому що, якщо ми згадаємо життя Христа, то побачимо, що Христос не прийшов, щоб служили Йому, а прийшов послужити людям. І от так само і ми повинні життя Христа втілювати у своєму житті…”

Після завершення богослужіння  митр.прот. Володимир благословив і освятив вербу.

P.S. Ходімо до Церкви, молімось за власне спасіння, молімось за спасіння УКРАЇНИ.

IMG_6333IMG_6337IMG_6343IMG_6344IMG_6348IMG_6353IMG_6365IMG_6370IMG_6372IMG_20150405_113526IMG_6379IMG_20150405_115109IMG_20150405_112807IMG_6383IMG_6390IMG_6409IMG_6411IMG_6420

Categories: Новини

Leave a Reply


Ліміт часу вичерпаний. Будь ласка, перезавантажте CAPTCHA.